Teknologi og beregning

Transport og dansk design
forfatter Dickson, Thomas
bogens titel Dansk Design
forlag Gyldendal
årstal 2007
manchet I kapitlet ”transportdesign” (s. 370 - 421) gives et historisk overblik over dansk design af forskellige transportmidler.

IC3 toget

forfatter Nielsen, Jens
bogens titel Dansk Design
forlag Gyldendal
årstal 1991
manchet Dansk Design har genoptrykt et lille hæfte om designprocessen af IC3 toget.

Den vestlige teknologis historie

forfattere Nielsen, Keld, Henry Nielsen og Hans Siggaard Jensen
bogens titel Skruen uden ende – den vestlige teknologis historie
forlag Nyt Teknisk Forlag
udgave 3. udgave
årstal 2008 (første udgave 1990)
manchet I bogen præsenteres en række eksempler på den vestlige teknologis historie. Bogen indeholder bl.a. kapitler om dampmaskinen, biler og masseproduktion, elektrisk kommunikation, digitalisering og automatisering (herunder GPS) m.v.

Titanics konstruktion, rejse og forlis

forfatter Olesen, Thomas Nørgaard
bogens titel Titanic
forlag Nautilus
årstal 2006
manchet En bredt anlagt, men kort og overskuelig fortælling om Titanic, den tekniske innovation, selve rejsen, mytologien der knytter sig til skibet og dens kulturhistoriske betydning, men først og fremmest om skibet selv, mere end om de mange menneskeskæbner om bord. Skibet var pakket med moderne teknologi, og forliset i 1912 gav anledning til nye krav om sikkerhed og ny teknologi. Den fuldstændige forklaring på, hvorfor skibet sank efter at have ramt et isbjerg, er ikke fundet endnu. Skibet var en myte, allerede før det sejlede. Det blev erklæret synkefrit, og navnet henviser til titanerne fra den græske gudeverden. Efter katastrofen blev det en endnu større en fortælling om menneskets overmodige, men forgæves kamp mod naturens kræfter, og den blev fortalt i talrige film, kunst, musik og litteratur. Først i 1985 var viden og teknologi udviklet til, at man kunne spore vraget, nå ned til det og hente rester op, og vraget forøgede myten gennem medier og udstillinger. Der findes mange hjemmesider om skibets forhold til naturvidenskab, samfund og kunst, fx http://en.wikipedia.org/wiki/R.M.S._Titanic, Bogen kigger også kort på andre berømte skibe og katastrofer.

Titanic før mobiltelefonen

artiklens titel The Radio Operators
sti til det dybe link http://www.euronet.nl/users/keesree/radio.htm#Invention
udgiver/vært KeesRee
siden sidst besøgt 27. august 2008
manchet Trådløs kommunikation over tidszoner og afstand er en forudsætning for moderne rejser. Luksusfartøjet Titanic var udstyret med sin tids mest avancerede trådløse telegrafiske udstyr (se detaljer http://titanic.marconigraph.com/mgy_wireless.html), da det blev det 20. århundredes mest omtalte skib ved forliset i 1912 i Nordatlanten.

Verdensudstillinger

hjemmesidens navn http://expomuseum.com
udgiver/vært ExpoMuseum ved Urso Chappell
siden sidst besøgt 10. august 2008
manchet

Verdensudstillinger er ikke mulige uden rejser. De forudsætter, at produkter bringes til udstillingerne, og folk tager hen for at se dem. De har gennem årene været turistmål for millioner hver gang. De udstiller alle de kulturer og deres særpræg, man kan se, når man rejser. Og de udstiller de nyeste teknologier, som gør det muligt at krydse tid og rum. Siden den første verdensudstilling i London i 1851 og frem til de tre næste i 2010 i Shanghai, 2012 i Seoul og 2015 i Milano viser udstillingerne sammenfletningen af viden, teknologi, kultur, natur, økonomi, kunst og turistoplevelser i en verden præget af stigende globalisering. Hjemmesiden bringer oplysninger og links til alle tidligere og planlagte verdensudstillinger. Den seneste verdensudstilling foregik i Zaragoza 14. juni til 14. september 2008 med en spansk/engelsk/fransk hjemmeside: http://www.expozaragoza2008.es og udstilingen i Hannover 2000 http://www.expo2000.de/index1.php med materiale på tysk.

Nogle verdensudstillinger byggede på de store opdagelsesrejser, f.eks. The Columbian Exposition i Chicago 1893 i anledning af Europas ankomst til Amerika med Columbus 400 år før (http://columbus.gl.iit.edu). Udstillingen i Sevilla 1992 fejrede 500 året (http://www.terra.es/personal/aranburo/home.htm, http://expomuseum.com/1992s og http://www.terra.es/personal/aranburo/aniversario.htm)

Her er meget materiale på spansk.

Fotografiets kemi

artiklens titel Silver halide photography (Chapters DIDAC 2)
URL/adresse

http://old.iupac.org/didac/Didac%20Eng/Agfa%20Didac_Eng.htm

udgiver/vært Agfa & Unesco
siden sidst besøgt 27. august 2008
manchet

Fotografiet har, siden det blev opfundet, fulgt den rejsende. I dag er fotografering blevet digitaliseret. Siden er på engelsk, men forklarer i tekst og billeder kemien bag fotografiet.

Astronomisk navigation

forfatter Vestergaard, Erik
bogens titel Astronomisk navigation – sfærisk geometri i anvendelse
forlag Matematiklærerforeningen
årstal 1998
manchet og citat

Matematikbog skrevet til gymnasiet (A-niveau), om hvordan sfærisk geometri kan anvendes til navigation. Bogen indeholder afsnit om de centrale metoder inden for navigation, herunder stedbestemmelse ud fra to astronomiske observationer. Desuden er der sidst i bogen to afsnit om hhv. historien om længdegraden og dansk søfartshistorie.

”De sejlede efter solen og stjernerne”. En sådan, lidt eventyrladet sætning er vel mange bekendt. Helt tilbage til antikkens tid har man anvendt himlen som vejviser, om end kun til at bestemme sin kurs meget omtrentligt. Igennem de sidste århundreder har metoderne i takt med naturvidenskabens fremmarch gennemgået en udvikling til at blive en kvantitativ og meget præcis metode, byggende på sfærisk geometri.”

Bogen vil kunne findes på de fleste skolebiblioteker eller fagdepoter.

Kampen om længdegraden

forfatter Sobel, Dava
bogens titel Longitude
forlag Fourth Estate Limited
udgave Illustreret udgave fra 1999
årstal 1995
manchet

I 1500-tallet var det kun breddegraden, man var i stand til at bestemme nøjagtigt, længdegraden derimod var et stort problem. Det, at man ikke kunne bestemme længdegraden nøjagtigt, resulterede i skibsforlis, søfolk druknede, og store værdier gik tabt. Længegradsproblemet var faktisk en af de største naturvidenskabelige udfordringer i et par hundrede år, indtil det blev løst af Harrisons ur.

Bogen findes i en dansk udgave, men uden illustrationer.

5. januar 2007 bragte Weekendavisen en artikel: ”Klodens koordinater” om problemstillingen baseret på Sobels bog. Artiklen kan findes på Infomedia via skoda.emu.dk.

Jordens form

forfattere Schrøder, Hans Jørgen og Ivan Tafteberg Jakobsen
artiklens titel Jordens form
udgiver/vært

www.geomat.dk

siden sidst besøgt 27. august 2008
manchet og citat

Artiklen er et undervisningsmateriale baseret på internetsiden www.geomat.dk

”Indtil slutningen af det 17. århundrede anså man jorden for at være en kugle. I 1671 blev den franske videnskabsmand Jean Richer (1630-1696) sendt til Cayenne (i fransk Guyana i Sydamerika) for at foretage forskellige astronomiske målinger. Ved et tilfælde opdagede han at det pendulur som han havde justeret i Paris, tabte ca. 2 min. i døgnet i Cayenne. For at justere uret måtte han forkorte pendularmens længde. Betydningen af dette blev overset indtil  Isaac Newton (1642-1727) i Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, som udkom i 1687, gav en forklaring på fænomenet. Newton mente at centrifugalkraften fik jordens enorme masse til at bule ud ved ækvator og tage form som en appelsin…”

 Læs hele artiklen her

Kortlægningens historie i Danmark

URL/adresse Danmark på verdenskortet. En rejse gennem kortenes historie
sti til det dybe link http://www2.kb.dk/kb/dept/nbo/kob/danmarkskort//forsideramme.htm
udgiver/vært Det Kongelige Bibliotek. Udstilling fra 25. april - 27. august  2003, der nu kun findes som elektronisk udstilling
siden sidst besøgt 27. august 2008
manchet  Om kortlægningens historie med udgangspunkt i Danmark og danske kartografers arbejde. Tillige temasektioner om den militære kortlægning, kortlægningen af Grønland m.m. Righoldige billedeksempler på forskellige typer af kort og historiske kort samt links til moderne digitale kort. 

Rumfartsteknologi

artiklens titel Rumfartsteknologi
URL/adresse

www.rumfart.dk

sti til det dybe link

http://www.rumfart.dk/vis.asp?id=24

udgiver/vært Dansk selskab for rumfartsforskning
siden sidst besøgt 27. august 2008
manchet

Siden indeholder bl.a. følgende artikler:

Raketter:
Letforståelig gennemgang af raketters virkemåde, gennemgang af brændstoftyper samt faktasider om alverdens raketter – fra V2 til Energia.

Hvad er et kredsløb:
Hvordan sender man en rumsonde til Mars? Og hvordan kan en satellit blive hængende ude i rummet uden at falde ned?

Man kan også finde mange andre artikler om rumfart på siden, ligesom der er henvisninger til andre relevante internetsider.

Luftballonens historie

forfatter Lütken, André, bearbejdet af Systime
artiklens titel Luftballonens historie
sti til det dybe link

http://www.hamacher.dk/Fysik/projekter/ballon/662.pdf

udgiver/vært Systime
siden sidst besøgt 27. august 2008
manchet Siden indeholder først en kort gennemgang af luftballoners virkemåde, derefter følger en scanning fra André Lütkens bog "Opfindelsernes Bog III", udgivet i 1901.

Læs uddrag af artiklen her

Apolloprojektet

forfatter Nielsen, John Rosendal
artiklens titel Apolloprojektet – månen tur-retur
bogens navn Kvantespring i det 20. århundrede
forlag Fysikforlaget
årstal 2007
sidetal s. 111 - 130
manchet og citat

Artiklen giver en god oversigt over de teknologiske og videnskabelige forudsætninger for at kunne sende et rumfartøj til månen.

”Som tidligere beskrevet benyttes raketter ved opsendelse af rumfartøjer. Det karakteristiske ved en raket i forhold til andre transportmidler er, at den drives af en raketmotor med to fundamentale træk, der er forskellige fra andre forbrændingsmotorer:

  1. Raketter medbringer selv alt drivmidlet i modsætning til forbrændingsmotorer, som vi kender fra fx biler….
  2. Fremdriften af raketter sker ved udsendelse af motorens forbrændingsprodukter. Kraften til fremdriften opstår som reaktionskraften til den kraft, der udstøder motorens forbrændingsprodukter….”

Mange fysiklærere har bogen.

GPS

forfatter Dueholm, Keld og Mikkel Laurentzius
bogens titel GPS
forlag Ingeniøren, Bøger
udgave 2. udgave
årstal 2002
manchet

Introduktion til navigation med GPS.

Ret avanceret med beskrivelse af de nyeste metoder.

Kortprojektion

forfatter Fajstrup, Lisbeth
bogens titel Kortprojektioner og forvanskninger
forlag Institut for matematiske fag, Ålborg Universitet
udgave

En netudgave kan findes på

http://www.math.aau.dk/~fajstrup/UNDERVISNING/
KORTPROJEKTIONER/NOTER/kortprojektioner.pdf

årstal 2004
siden sidst besøgt 28. august 2008
manchet

Kap. 3 omhandler kort, Kap. 4 omhandler geografiske koordinater, Kap. 5 omhandler kortprojektioner fra geometrisk synsvinkel. På højere niveau behandles i Kap. 6 og 7 Målestoksforhold, Første fundamentalform & Forvanskninger af vinkler og arealer. Kap.8 og 9 omhandler konstruktion af projektioner.

Desuden har samme forfatter udarbejdet en lidt lettere note til forløb om projektioner sammen med Dorthe Nielsen, Vesthimmerlands Gymnasium i 2004. Noten findes  i en netudgave:

http://www.math.aau.dk/~fajstrup/UNDERVISNING/
GYMNASIE/KORTPROJEKTIONER/Sfaerisk_Geometri_1009.doc

En flyvetur over Atlanten

forfatter Simonsen, R., A. Nielsen, S. Jespersen og L. A. Egebo
bogens titel Oplev Naturvidenskaben
forlag Nucleus
årstal 2005
manchet Nutidens transport har konsekvenser for miljøet. Flytrafikken har et betragteligt udslip af carbondioxid. Afsnittet ”En flyvetur over Atlanten” (side 60-62) kan bruges til beregning af carbondioxid udslippet ved flytransport og sammenlignes med andre transportformer.

Opmålingen af verden

forfatter Kehlmann, Daniel
bogens titel Opmålingen af verden
forlag Per Kofod
årstal 2007
manchet

Romanen skildrer to store tyske opdagelsesrejsende og videnskabsmænd.

Den ene er geografen og botanikeren Alexander von Humboldt (1769 -1859), der gennemførte flere meget lange videnskabelige ekspeditioner, hvor han besteg de højeste bjerge og sejlede på utilgængelige floder for at indsamle planter, dyr, knogler og sten og foretage målinger af lufttryk og temperatur. Han var den første europæer, der gav en samlet videnskabelig beskrivelse af Sydamerikas klima, geografi og planteliv.

Den anden er matematikeren og astronomen Carl Friedrich Gauss (1777-1855), der hadede at rejse og i det hele taget undgik legemlige udfordringer. Men Gauss var et matematisk geni og gjorde flere fundamentale matematiske opdagelser, ligesom han spillede en stor rolle for de teorier, der ligger bag opmålingen af jordkloden.
 

James Cook

forfatter Aagaard, Lars Henrik
artiklens titel Terra Australis Incognita
avisens navn Berlingske Tidende
årstal, årgang 16. april 2006
manchet

James Cook (1728-1779) er nok den største navigatør, der har eksisteret i historien om europæernes erobring af kloden. Han beviste, at der ikke eksisterer noget frugtbart kæmpekontinent i Sydhavet, han kortlagde praktisk taget hele Stillehavet, og han afskaffede den frygtede mangelsygdom skørbug. Men hvem var han, denne Sydhavets erobrer?

Artiklen kan hentes hos Infomedia via skoda.emu.dk

Opmåling og videnskabelige ekspeditioner

forfatter Bryson, Bill
bogens titel En kort historie om næsten alt
forlag Gyldendal
årstal 2005
manchet Kapitel 4 (Tingene måles): Om videnskabelige ekspeditioner i forbindelse med opmåling af Jorden.

Hindenburgkatastrofen

forfatter Morrison, Herb (speaker)
artiklens titel Hindenburg crash: Newsreel and WLS-Chicago
hjemmesidens navn og URL/adresse

Internet Archive

http://www.archive.org/index.php

sti til det dybe link

http://www.archive.org/details/HindenburgCrash
_Newsreel_and_WLS_Report

siden sidst besøgt 27. august 2008
manchet

Film: Zeppelineren Hindenburgs forlis i Lakehurst 1937

Her kan man se og downloade en filmstump med den originale lyd, hvor speakeren, Herb Morrison, er tæt på at bryde sammen ved synet af det brændende luftskib og passagerer, der forsøger at redde livet ved at springe ud fra flammerne.

Hjemmesiden Internet Archive har en rig samling af gamle og nyere film, herunder fra rumfærgen Challengers forlis.

Hydrogen som brændstof

forfatter Jensen, T. R. og F. Besenbacher
artiklens titel Når fremtiden kører på hydrogen og nano
bogens navn Nanoteknologi – 12 historier om den nyeste danske nanoforskning
årstal, årgang, nummer, sidetal 2006, side 16-19
manchet Fremtidens transport kræver ny teknologi for at mindske udslip af drivhusgasser. En mulighed er brugen af brændselsceller. Er det realistisk?

Biobrændstof

forfatter Odgaard, T.
artiklens titel Biobrændstoffer i skudlinien
Tidsskriftets navn Dansk Kemi
årstal, årgang, nummer, sidetal 2007, 12, side 20-22
manchet Transportsektoren er en væsentlig bidragsyder til den globale opvarmning. Et alternativ er biobrændstoffer. Men selv alternativerne er til debat – er de forbundet med alvorlige miljøpåvirkninger?

Halm som brændstof

forfatter Rosgaard, L., S. Pedersen og A. Meyer
artiklens titel Fra halm til alkohol
Tidsskriftets navn Aktuel Naturvidenskab
årstal, årgang, nummer, sidetal 2005, 3, side 11-14
URL/adresse

http://www.aktuelnat.au.dk/

sti til det dybe link

http://infolink2003.elbo.dk/Naturvidenskab/dokumenter/doc/8007.pdf

siden sidst besøgt 27. august 2008
manchet Alkohol fra biologisk materiale kan benyttes i moderne transportmidler. Skal halm udnyttes, er bedre enzymer nødvendige for at nedbryde det biologiske materiale, inden ethanol kan produceres.

Venus-passager

URL/adresse

www.sciencedirect.com

sti til det dybe link

http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6V81-
49YCYWS-2&_user=642076&_rdoc=1&_fmt=&_orig=search&_
sort=d&view=c&_
acct=C000034578&_version=1&_urlVersion=0&_userid=
642076&md5=6a36a6ddbf605300fea40de679eb7b9d

siden sidst besøgt 27. august 2008
manchet

Når Venus passerer ind foran solskiven, kan man, hvis man har de rigtige observationer, beregne afstanden mellem Solen og Jorden. Da beregningerne kræver, at man har observationer af den samme begivenhed fra flere steder på Jorden, og disse steder skal ligge langt fra hinanden, er observationer af Venus-passager næsten altid forbundet med videnskabelige ekspeditioner til fjerne egne.

Nogle af disse ekspeditioner kan man læse om ved at følge ovenstående link. Den artikel, man henvises til er ret vanskelig at læse, men der er en del links til andre artikler på siden. Disse artikler er nemmere.

Hvordan observationerne bruges til at beregne afstanden mellem Jorden og Solen, kan man læse om her:

http://www.eso.org/public/outreach/eduoff/vt-2004/Education/EduSheet2.html

Her er en side med rigtig mange links, der omhandler Venus-passager. Siden blev lavet i anledning af Venus-passagen i 2004 (Venus-passager er ret sjældne):

http://www.eso.org/public/outreach/eduoff/vt-2004/

Endnu en side med mange links

http://didaktik.physik.uni-essen.de/~backhaus/Venusproject/englVenuslinks.pdf


Tilbage