Videnskabelige ekspeditioner

Darwins rejser

forfatter Hjermitslev, Hans Henrik
artiklens titel Rejseiagttagelser
URL/adresse www.darwin.au.dk
sti til det dybe link http://www.darwin.au.dk/arkivet/introductions/iagttagelser
udgiver/vært Institut for filosofi og idehistorie, ved Aarhus Universitet
siden sidst besøgt 27. august 2008.
manchet

På hjemmesiden findes en række materiale om Darwin, herunder følgende:

Introduktion til Rejseiagttagelser (1835-36). Tahiti – Ny-Seland – Ny-Holland – Van Diemens Land – Killing-Øerne (Journal of Researches / Voyage of the Beagle, kapitel 18-20)

Artiklerne handler om Darwins rejser og observationer.

Tragisk ekspedition

forfatter Hjortlund, Vibeke
artiklens titel Historisk ekspedition til Nordøstgrønland reddet på stregen
URL/adresse http://videnskab.dk/content/dk
sti til det dybe link http://videnskab.dk/content/dk/naturvidenskab/historisk_
ekspedition_til_nordostgronland_reddet_pa_stregen
udgiver/vært Videnskab.dk
sidst besøgt 27. august 2008.
manchet

Danmarks-ekspeditionen til Grønlands nordøstkyst stævnede ud fra København i sommeren 1906. Leder var polarforskeren Ludvig Mylius-Erichsen. Han omkom som 35-årig i november 1907 under en af Danmark-ekspeditionens sidste slæderejser sammen med rejsekammeraterne Jørgen Brønlund og Peter Høegh-Hagen. Hans lig er aldrig fundet.
Artiklen fortæller om et forsøg i 2008 på at lave en ekspedition, der minder om  Danmark-ekspeditonen.

Du kan læse mere om Danmark-ekspeditionen på
http://www.arktiskinstitut.dk/tema/danmarkekspeditionen/

Grønlandsekspeditioner
artiklens titel Ekspeditioner
URL/adresse

www.natmus.dk

sti til det dybe link http://www.natmus.dk/skatkamre/sub02.asp?
field=EssayNummer&value=2.3
udgiver/vært Nationalmuseet
siden sidst besøgt 27. august 2008.
manchet og citat Linket giver en oversigt over ekspeditioner til Grønland. Der er desuden mulighed for at søge på andre oplysninger om Grønland.


Musik i messen på ekspeditionsskibet "Danmark" under vinterkvarteret 1906-08. (Aage Bertelsen)


1906-07 ledede Mylius-Erichsen "Danmark Ekspeditionen" for at kortlægge de nordøstligste områder i Grønland. Mylius-Erichsen selv, løjtnant Høeg-Hagen og grønlænderen Jørgen Brønlund nåede ikke tids nok tilbage til skibet inden vinteren, og de omkom alle tre i november 1907. Kun Brønlunds lig blev fundet med den dagbog, der fortalte opholdets skæbne. Alle ekspeditionens værdifulde resultater blev efter hjemkomsten offentliggjort i flere bind af "Meddelelser om Grønland".

Jordens form

forfattere Schrøder, Hans Jørgen og Ivan Tafteberg Jakobsen
artiklens titel Jordens form
URL/adresse

se også:
www.geomat.dk/landmaaling/Undervisningsforloeb/
jordens_form_mat.doc

udgiver/vært www.geomat.dk
siden sidst besøgt 27. august 2008.
manchet og citat

Artiklen er et undervisningsmateriale baseret på internetsiden www.geomat.dk
”Indtil slutningen af det 17. århundrede anså man jorden for at være en kugle. I 1671 blev den franske videnskabsmand Jean Richer (1630-1696) sendt til Cayenne (i fransk Guyana i Sydamerika) for at foretage forskellige astronomiske målinger. Ved et tilfælde opdagede han, at det pendulur, som han havde justeret i Paris, tabte ca. 2 min. i døgnet i Cayenne. For at justere uret måtte han forkorte pendularmens længde. Betydningen af dette blev overset indtil Isaac Newton (1642-1727) i Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, som udkom i 1687, gav en forklaring på fænomenet. Newton mente, at centrifugalkraften fik jordens enorme masse til at bule ud ved ækvator og tage form som en appelsin…”

Læs hele artiklen her

Galathea 3

artiklens titel Galathea-ekspeditionen
URL/adresse

http://www.galathea3.dk/dk

sti til det dybe link http://www.galathea3.dk/dk/Menu/Historien/
Forskning+og+opdagelse
udgiver/vært Galathea-ekspeditionen
siden sidst besøgt 27. august 2008.
manchet

Her kan du læse om den vision, der er drivkraften bag Galathea 3, om skibet, der skulle sejle ekspeditionen Jorden rundt, om ruten og om forskningen ombord. Hjemmesiden indeholder også links til andre ekspeditioner.

Det Indiske Ocean 2006, havslangejagt fra gummibåd

 

Rejsebeskrivelse fra Arabien

forfatter Niebuhr, Carsten
bogens titel

Rejsebeskrivelse fra Arabien og andre omkringliggende lande - bind 1 og 2

forlag Forlaget Vandkunsten
årstal 2003
manchet Carsten Niebuhrs ekspedition og rejse i Arabien fra 1760 til 1767 er et eksempel på en videnskabelig rejse sponsoreret af kongen, Frederik V. En videnskabelig rejse, hvor Carsten Niebuhr vender tilbage som den eneste overlevende. Denne udgave er en oversættelse af Carsten Niebuhr rejsebeskrivelse, optegnelser, registreringer, skemaer og forløb samt en grundig og udførlig beskrivelse af byer, styreformer, livsformer, legemsøvelser og vejrobservationer m. m. Indledning i bind 1 er skrevet af Michael Harbsmeier og er en grundig introduktion til den videnskabelige ekspedition.

Den religiøse rejse

forfatter Fadlan, Ibn, oversat og kommenteret af Jørgen Bæk Simonsen
bogens titel Vikingerne ved Volga
forlag og udgivelsessted Wormianum, Århus
årstal 1981
manchet Ibn Fadlan deltager i en delegationsrejse for kaliffen al-Muqtadir (908-932) i Bagdad til Volga. Volgabulgarernes konge ibn Yatur ønskede åbenbart at få flere ønsker opfyldt af kaliffen. Den retslærde Ibn Fadlan vil gøre Volga-bulgarerne mere rettroende. Ibn Fadlans rejsebeskrivelse har fået stor anerkendelse i samtiden såvel som i nutiden.

Tacitus rejse til Germanien

forfatter Brunn, W. Niels og Allan Lund
bogens titel Tacitus Germania I og II
forlag og udgivelsessted Wormianum, Århus
årstal 1974
manchet Bogen omhandler Germaniens historie, geografi og befolkning ud fra Tacitus opfattelse med afsæt i 4 års ophold. En skildring i to dele omhandlende Germanerne i almindelighed og hvordan de enkelte stammers livsforhold og skikke afviger herfra. Germania, som Tacitus værk kaldes, har tydeligt et geografisk-etnografisk sigte. Værket udkommer i år 98 e.Kr, hvor kejser Trajan drager rundt i de germanske provinser. Cornelius Tacitus er romersk historiker fra ca. 55-120 e.Kr. Tacitus var særdeles kritisk over for kejserdømmet, og værket havde måske også som formål at kritisere kejserdømmet og det romerske folk, som han opfattede som dovne og dekadente.

Jyllands-Postens Explorer ekspeditioner

URL/adresse Tidligere Explorer ekspeditioner
sti til det dybe link

http://jp.dk/galathea/explorer_ekspeditioner/

udgiver/vært Morgenavisen Jyllands-Posten
siden sidst besøgt 27. juli 2008
manchet  Linksamling til alle Jyllands-Postens reportager fra Explorer-ekspeditionerne siden 1998. Avisens rejsereportager rummer interessante eksempler på den moderne, medieformidlede oplevelsesrejse, journalistisk formidling om fremmede kulturer og brug af elektronisk logbog til formidling af journalistens personlige rejseoplevelser.

Danmark i Arabien – og omvendt

forfatter Folsach, Kjeld v., Torben Lundbæk og Peder Mortensen
bogens titel Den arabiske rejse - Danske forbindelser med den islamiske verden gennem 1000 år.
forlag Forhistorisk Museum Moesgaard
årstal 1996
manchet 

Bogen skildrer den mangeårige og mangesidede kontakt mellem Danmark og den arabiske verden tilbage fra vikingetiden og frem til i dag. Dækker arkitektur, videnskab, religion, underholdning m.m.

Indhold:

Else Roesdahl: Vikingerne og de islamiske lande / Else Roesdahl og Anne Kromann. Kurt Villads Jensen: Den arabiske rejse i middelalderen. Erik Fischer: Danskeren Melchior Lorck som kejserlig tegner i 1550'ernes Konstantinopel. Stig Rasmussen: De persiske og arabiske rejser i 1600- og 1700-tallet. Inge Meldgaard: Safavidiske tekstiler. Anne Marie Flindt: Cort Adeler. Hans Chr. Bjerg: Danmark og Barbaresk-Staterne 1745-1845. Martin Zerlang: Østerlandsk på dansk. Hans Munk Hansen: Dansk arkitektur og de islamiske lande: påvirkning og samarbejde. Ole Høiris: Dansk antropologi og Mellemøsten. Peder Mortensen: De danske arkæologiske ekspeditioner til Mellemøsten. Erik Hansen: Arabiske, tyrkiske og persiske ord i dansk. Claus Bossen: Imamen svarer gerne på spørgsmål. Gorm Rye Olsen: Danmark og den islamiske verden i dag: frygt og egeninteresse. Jørgen Bæk Simonsen: Islam og muslimske institutioner i Danmark. Bodil Selmer: Islam som livsform i Danmark. Hussein Shehadeh: Den varme linie til Allah

Nilens kilder

forfatter Moorehead, Alan
titel Den hvide Nil (eng. The White Nile)
forlag Spektrum
navn og årgang 1994 (eng. 1. udg. 1960)
manchet Bogen er en underholdende fortælling om nogle af de mange opdagelsesrejser i det 19. århundrede. Forfatteren har skrevet om andre opdagelsesrejser også, se www.bibliotek.dk. Ekspeditionerne i Afrika var en del af den europæiske kolonisering af kontinentet, men havde også videnskabeligt sigte af geografisk, økonomisk og kulturhistorisk art. Rapporter blev givet til The Royal Society i London, den engelske videnskabernes selskab. Udforskningen af Nilen havde som et af sine resultater konstruktionen af Suez-kanalen i 1867. Da den trykte presse i slutningen af århundredet begyndte at slå igennem i Europa og USA, finansierede aviserne flere ekspeditioner og fik veldrejede journalistiske historier ud af det – og masser af læsere. Disse avisberetninger er forløbere for de mange natur- og rejseprogrammer som i dag er populære i TV.

The Time Machine

forfatter Wells, Herbert George
bogens titel The Time Machine / Dansk: Tidsmaskinen
forlag Plain Label Books, 1993
udgave

http://books.google.dk/books?id=08Xf_6gWh9AC&printsec=
frontcover&dq=time+Machine&sig=ACfU3U2_Rq-AVZP-bz3q3Nx43By-3F2stQ#PPA4,M1

årstal 1895, film fra 1960 og senere
manchet

En gruppe naturvidenskabeligt interesserede personer er fundet sammen om udforskningen af den fjerde dimension, tiden. En af gruppens medlemmer konstruerer en tidsmaskine og forlader rummet i den, for at flyve til en fjern fremtid. Romanen er en klassisk science fiction fortælling, som danner forlæg for adskillige fortællinger siden.

Filmatiseret flere gange, se filmklip: http://www.youtube.com/watch?v=d-rJlOsUZJk og http://www.youtube.com/results?search_query=time+machine+wells&search_type=&aq=f

Penge, politik og Galathea

forfatter Nielsen, Kristian Hvidtfelt
artiklens titel Galathea-Ekspeditionen 1950-52
bogens navn Dansk Naturvidenskabs Historie. Bind 4: Viden uden grænser 1920-1970
årstal, årgang Aarhus Universitetsforlag, 2006.
manchet og citat

Tre videnskabelige rejser med politiske sidetemaer

"I alt har Danmark udsendt tre sejlende, videnskabelige ”Galathea-ekspeditioner”. Den første sejlede fra København i sommeren 1845 og kom hjem 2 år efter. Turen gik rundt om Jorden, syd om Afrika, til Indien, Japan, tværs over Stillehavet, nedenom Sydamerika og op gennem Atlanterhavet. Undervejs blev der indsamlet videnskabeligt materiale, blandt andet planter og dyr, som blev taget med tilbage til København. Desuden skulle ekspeditionen styrke danske handelsforbindelser i Østen og forny Danmarks herredømme over øgruppen Nicobarerne.

Den tredje Galathea-ekspedition fandt sted 2006-2007 og varede 8 måneder. Formålet med ekspeditionen var at udføre videnskabelig forskning og at sætte naturvidenskab på dagsordenen i de danske skoler ved at fortælle om forskningen om bord.

Den anden Galathea-ekspedition sejlede fra København i efteråret 1950 og kom hjem to år efter. Igen gik turen rundt om jorden. Formålet var at lave videnskabelig forskning, først og fremmest ved at undersøge livet i havet. Desuden skulle denne ekspedition medvirke til at gøre Danmarks navn kendt rundt om i verden. Artiklen beskriver nogle af de mange videnskabelige resultater, der kom ud af ekspeditionen. Den fortæller også om, hvor tilfældigt det var, at ekspeditionen overhovedet blev til noget, og om de mærkværdige problemer man løb ind i undervejs – ud over de rent videnskabelige."

James Cook

forfatter Aagaard, Lars Henrik
artiklens titel Terra Australis Incognita
avisens navn Berlingske Tidende
årstal, årgang 16. april 2006
manchet

James Cook (1728-1779) er nok den største navigatør, der har eksisteret i historien om europæernes erobring af kloden. Han beviste, at der ikke eksisterer noget frugtbart kæmpekontinent i Sydhavet, han kortlagde praktisk taget hele Stillehavet, og han afskaffede den frygtede mangelsygdom skørbug. Men hvem var han, denne Sydhavets erobrer?

Artiklen kan hentes hos Infomedia via skoda.emu.dk

Nordpolen og sydpolen

forfatter Nielsen, Gert C.
artiklens titel Iskoldt begær
avisens navn Berlingske Tidende
årstal, årgang 30. april 2006
manchet

Nordmanden Roald Amundsen ville helst have været den første mand på Nordpolen, men den erobrede en anden før ham. Til gengæld snød han alt og alle og indtog Sydpolen lige for næsen af briten Robert F. Scott. Amundsen nåede flere meget store ekspeditioner inden sit tragiske endeligt.

Artiklen kan hentes hos Infomedia via skoda.emu.dk

Ekstremsport

forfatter Søndergaard, Hans og Kim Frandsen, red.
bogens titel Ekstremsport og den menneskelige fysiologi
forlag Frydenlund
årstal 2004
manchet Rejser kan udsætte kroppen for store belastninger. Denne bog beskriver, hvordan fysiologien reagerer på ekstreme omgivelser – højde, dybde, varme, kulde og rummet.

Skørbug og søfolk

forfatter Kirchheiner, Erik
bogens titel Sandheden om C-vitaminet - den mørkelagte sundhedsfaktor
forlag Sund & Rask
udgave

Netudgave:
http://www.mayday-info.dk/106.0.html

siden sidst besøgt 27. august 2008.
manchet

Hvis man går nogle hundrede år tilbage i tiden kendte ingen til vitaminer, til gengæld kendte man op gennem hele historien til konsekvensen af svær C-vitaminmangel - nemlig den frygtede og dødelige skørbug.

I bogen kan man læse om C-vitaminets egenskaber og mangelsygdomme.

Luftballonens historie

forfatter Lütken, André , bearbejdet af Systime
artiklens titel Luftballonens historie
sti til det dybe link

http://www.hamacher.dk/Fysik/projekter/ballon/662.pdf

udgiver/vært Systime
siden sidst besøgt 27. august 2008.
manchet Siden indeholder først en kort gennemgang af luftballonens historie, og derefter følger en scanning fra André Lütkens bog "Opfindelsernes Bog III", udgivet i 1901.

Læs uddrag af artiklen her

Opmåling og videnskabelige ekspeditioner

forfatter Bryson, Bill
bogens titel En kort historie om næsten alt
forlag Gyldendal
årstal 2005
manchet Kapitel 4 (Tingene måles): Om videnskabelige ekspeditioner i forbindelse med opmåling af Jorden.

Rejsen til Sydpolen

forfatter Lansing, Alfred
bogens titel Endurance
forlag Gyldendal
årstal 1999
manchet

Beretningen om Ernest Shackletons fantastiske rejse til Sydpolen i 1914. En historie om overlevelse.

Bogen er lavet som dramadokumentar.

Kampen om Nordpolens Olie

forfatter Marker, Ann
titel Viden Om: Kamp om Nordpolens olie
URL/adresse

sti til det dybe link

http://www.dr.dk/DR2/VidenOm/index.htm

http://www.dr.dk/DR2/VidenOm/Programmer/Viden+Om+
med+Ann+Marker/Programmerne/2007/1203131048.htm

siden sidst besøgt 27. august 2008.
årstal 2007
manchet

Ekspedition med GEUS til Nordpolen for at kortlægge undergrunden. Formålet er hævdelse af rettigheder til olie og andre naturressourcer.

Spørgsmål og svar fra Christian Marcussen, geolog og togtleder for GEUS.

Undergrunden ved Grønland

forfatter Nielsen, Arne
artiklens titel Hvordan ser det arktiske ocean ud under isen?
URL/adresse

Kontinentalsokkelprojektet

http://a76.dk/

sti til det dybe link

http://a76.dk/xpdf/IDA_nov2005_bathy_arn.pdf

siden sidst besøgt 27. august 2008
manchet Om hævdelse af Danmarks rettigheder til undergrunden nord for Grønland. Hjemmesiden indeholder oplysninger om de naturvidenskabelige undersøgelser med henblik på kortlægning af undergrunden under isen og om FN’s havretskonvention fra 1982 som Danmark ratificerede i 2003.

En fatal bjergbestigning

forfatter Simpson, Joe
bogens titel Touching the Void
forlag Vintage New Edition
årstal 1998
manchet En meget fascinerende beskrivelse af en bjergbestigning, der gik grueligt galt.

Venus-passager

URL/adresse

www.sciencedirect.com

sti til det dybe link

http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&
_udi=B6V81-49YCYWS-2&_user=642076&_rdoc=1&
_fmt=&_orig=search&_sort=d&view=c&_acct=C000034578&
_version=1&_urlVersion=0&_userid=642076&md5=
6a36a6ddbf605300fea40de679eb7b9d

siden sidst besøgt 27. august 2008.
manchet

Når Venus passerer ind foran solskiven, kan man, hvis man har de rigtige observationer, beregne afstanden mellem Solen og Jorden. Da beregningerne kræver, at man har observationer af den samme begivenhed fra flere steder på Jorden, og disse steder skal ligge langt fra hinanden, er observationer af Venus-passager næsten altid forbundet med videnskabelige ekspeditioner til fjerne egne.

Nogle af disse ekspeditioner kan man læse om ved at følge ovenstående link. Den artikel, man henvises til, er ret vanskelig at læse, men der er en del links til andre artikler på siden. Disse artikler er nemmere.

Hvordan observationerne bruges til at beregne afstanden mellem Jorden og Solen, kan man læse om her:

http://www.eso.org/public/outreach/eduoff/vt-2004/Education/EduSheet2.html

Her er en side med rigtig mange links, der omhandler Venus-passager. Siden blev lavet i anledning af Venus-passagen i 2004 (Venus-passager er ret sjældne):

http://www.eso.org/public/outreach/eduoff/vt-2004/

Endnu en side med mange links:

http://didaktik.physik.uni-essen.de/~backhaus/Venusproject/englVenuslinks.pdf

Havhingsten

hjemmesidens navn og URL/adresse

http://www.havhingsten.dk/index.php?id=277&L=0

siden sidst besøgt 27. august 2008
manchet Hjemmesiden indeholder en masse oplysninger, beretninger, videoer mm. fra vikingeskibet Havhingstens rejse fra Roskilde til Dublin og retur.


Tilbage